Jesienna zupa pietruszkowo – gruszkowa

To cudowna, kremowa zupa, uwielbiają ją moje dzieci, pewnie dlatego, że jest lekko słodka. Robi się ją błyskawicznie. I po za tym, że jest pyszna i zdrowa, naprawdę poprawia humor. Rozgrzewa, a nuta gruszek przypomina o ciepłym, słodkim, lepkim lecie. Ach!

  • sześć obranych i pokrojonych na części pietruszek (korzenie)
  • cztery duże obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki
  • cztery obrane ziemniaki
  • litr warzywnego bulionu (czyli najpierw ugotuj wywar z całej włoszczyzny)
  • 2 obrane pokrojone w krażki cebule cebule
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka masła
  • śmietana 12% do dekoracji na talerzu, posiekana natka pietruszki, grzanki z razowej bułeczki podsmażone na maśle na patelni.

W garnku rozpuść łyżeczkę masła i zeszklij cebulę, kiedy się zarumieni dodaj świeżo mielony pieprz, kilkanaście sekund pomieszaj i dodaj pietruszki, gruszki, ziemniaki. wszystko zalej wywarem z warzyw (z wywaru dodaj selera i pora). Gotuj na wolnym ogniu 30/40 min. (tak żeby pietruszka nakłuta widelcem była miękka).  Dodaj wszystkie przyprawy i sól. Zmiksuj blenderem na gładką. kremową konsystencje. Gotowe! teraz tylko wlej na talerz, kleks śmietany, troszkę natki pietruszki (no chyba, że dzieci nie lubią). Pycha, pycha…

Komentarze

avatar
  Subscribe  
Powiadom o