A może jutro na obiad rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy?

Jest pyszna, gęsta i aromatyczna. Można zmieniać jej charakter w zależności od nastroju – może być wytrawna z rozmarynem i pokruszonym serem feta, może być delikatniejsza i słodkawa z suszonymi morelami i tartym świeżym imbirem, może być ogień z chili, wędzoną papryką i kawałkami chorizo. I oczywiście możemy ją zmiksować na gładki krem i podać dzieciom z kleksem śmietany i grzankami. W trakcie jedzenia mruczy się z zadowolenia.

warzywa

  • łyżeczka masła
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 1 por pokrojony w drobną kostkę
  • 3 laski selera naciowego pokrojone w kawałeczki
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 5 moreli suszonych pokrojonych w paseczki
  • sól, pieprz, rozmaryn, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego

Na maśle w dużym garnku zeszklić cebulę i pora, dodać pieprz. Kiedy cebula z porem i pieprzem puszczą aromat, dodać marchewkę i selera. Po dwóch minutach na ostrym ogniu, zalać gorącą woda (1 litr lub 1,5 w zależności od preferencji gęstości zupy. Wsypać soczewicę i przyprawy. Gotować na małym ogniu 30 min. Na ostatnie 5 minut gotowania wrzucić morele i gałązkę świeżego rozmarynu (jeżeli nie macie to niekoniecznie).

A potem jeść, jeść, jeść… i mruczeć.

 

2
Komentarze

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
mk
Gość
mk

zupa, dobra zupa… była 🙂

AB
Gość
AB

Zawsze pyszne 🙂